Focus op écht passend onderwijs

Alle

Passend onderwijs geldt voor iedereen

Alle leerlingen leren op hun eigen tempo en eigen manier. De ene leerling fietst met gemak door de schooljaren heen, de andere heeft daar iets meer moeite mee. Daarom moet iedereen de juiste ondersteuning krijgen om goed onderwijs te volgen – dat is passend onderwijs.  
 
Een mooi streven, want ieder kind verdient goed onderwijs dat bij hem of haar past. Helaas is het passend onderwijs in Nederland nog niet op orde. Klassen zijn te groot, de zorgvraag wordt complexer en leraren kunnen door de hoge werkdruk en gebrek aan ondersteuning niet de juiste steun bieden. Het niet functioneren van passend onderwijs is zelfs één van de redenen voor het onderwijspersoneel om de sector te verlaten.  
 
De overheid streeft ernaar dat in 2035 de meeste scholen de overgang naar inclusief onderwijs hebben gemaakt. Dat betekent dat alle leerlingen, ongeacht hun beperking of ondersteuningsbehoefte, op dezelfde school dicht bij huis welkom zijn en les moeten kunnen krijgen. De AOb heeft moeite met deze ambitie omdat wij en onze leden in de praktijk weinig verbetering zien in het passend onderwijs. Inclusief onderwijs is daarom volgens ons niet realistisch op korte termijn. Laten we eerst de basis op orde maken voor we verder denken.  
 
De AOb neemt het heft zelf in handen en focust op draagvlak creëren om passend onderwijs werkbaar te maken.  

We willen eerst de basis voor passend onderwijs op orde hebben. Daarna kunnen we denken over stappen zetten richting inclusiever onderwijs

Roos Bonnemaijers, beleidsmedewerker bij de AOb

Alle

Beginnen met de basis

Het op orde brengen van de basis staat voorop. Eerst een nodige tussenstop maken bij passend onderwijs en dan pas de weg vervolgen naar inclusiever onderwijs: dat is volgens ons de route die moet worden gevolgd. Wij nemen dan ook niet langer deel aan werkgroepen en overleggen met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de weg naar inclusief onderwijs, omdat zij het passend onderwijs voorbijlopen.

Lees meer over passend onderwijs

Onderwijsmedewerkers spelen hierin een belangrijke rol. We moeten naar hen luisteren en met hen praten om haalbare doelen te formuleren en eerlijke verwachtingen te scheppen. Oud-onderwijsminister Dennis Wiersma sloot zich hierbij aan en verzocht ons om een landelijke norm basisondersteuning te formuleren. Samen met de organisatie Ouders & Onderwijs pakten wij deze uitdaging met beide handen aan.

HR Algemene Onderwijsbond Hoofddorp 6438
Alle

Landelijke norm basisondersteuning

De landelijke norm basisondersteuning legt vast waaraan elke school minimaal moet voldoen om leerlingen de juiste begeleiding te geven. Dit vermindert regionale verschillen en creëert duidelijkheid voor leraren, ouders en leerlingen over wat zij van een school kunnen verwachten. 
 
Om deze norm vorm te geven, zijn er veel inspraaksessies geweest met ouders, leraren, onderwijsondersteuners en een verzameling van schoolbesturen en medewerkers van samenwerkingsverbanden die graag passend onderwijs willen uitvoeren om input te verzamelen. Ook hebben we ze om feedback gevraagd: Is deze norm haalbaar? Is dit wat jullie voor ogen hebben? Zitten we op de goede weg?  
 
We zijn druk bezig met het schetsen van een duidelijke, realistische norm en hopen die in het najaar op te leveren aan het ministerie. Het doel is een haalbare, volledige norm die in de wetgeving wordt vastgelegd. 

Een kleine oplossing maakt een groot verschil

Naast de landelijke norm basisondersteuning zijn er volgens ons een aantal mogelijke randvoorwaarden voor de juiste koers naar passend onderwijs:

Om deze doelen te bevorderen, zijn ook voldoende collega’s voor de klas nodig. We kampen in Nederland al een tijd met een lerarentekort waardoor klassen steeds groter worden en de ondersteuning per leerling steeds kleiner. Door het passend onderwijs op orde te maken, wordt het vak weer aantrekkelijker voor leraren. En met genoeg onderwijsondersteuners om hen te helpen, is het mogelijk om passend onderwijs ooit tot een succes te maken.  

Leraren staan in een lastige positie
 
Deze basis moeten we leggen voor we verder kunnen. Eerst het passend onderwijs op orde en voldoende collega's voor de klas, daarna focussen op mogelijke stappen richting inclusief onderwijs.   
 
 Jouw stem is voor ons erg waardevol en hard nodig om problemen zoals deze grondig te kunnen aanpakken. Jij kan meepraten over dit soort thema’s in de sectorraad. Heb je interesse? Laat het ons vooral weten. En wil je je juist hardmaken voor dit specifieke onderwerp?  Sluit je dan aan bij het Netwerk Passend Onderwijs.  
 
Netwerk Passend Onderwijs 

Veelgestelde vragen

Passend onderwijs betekent dat ieder kind recht heeft op de juiste ondersteuning om goed onderwijs te kunnen volgen.  
Inclusief onderwijs houdt in dat alle leerlingen, ongeacht welke ondersteuning ze nodig hebben, op dezelfde school en in hun eigen wijk, terechtkunnen. Het speciaal onderwijs blijft bestaan, maar voor een kleinere en selectieve groep leerlingen. 

Dankzij passend onderwijs moet elke leerling zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen door het krijgen van de juiste ondersteuning.

Het doel van inclusief onderwijs is dat leerlingen met en zonder een extra ondersteuningsbehoefte samen naar school gaan dichtbij huis. Dat draagt bij aan een inclusieve samenleving.  

Om inclusiever onderwijs te realiseren is een goede basis nodig: passend onderwijs. Dit moet eerst op orde zijn voordat er verder gekeken wordt. Daarom stellen wij een aantal randvoorwaarden voor passend onderwijs op en houden we ons bezig met een landelijke norm basisondersteuning.

Die moet vaststellen wat elke school in het land in ieder geval aan basisondersteuning moet bieden om leerlingen de juiste begeleiding te geven. De norm maakt duidelijk wat er van leraren, met de hulp van ondersteuners in de school, verwacht mag en kan worden.