Alle

AOb voelt politieke partijen aan de tand over lerarentekort

De AOb gaat kandidaat Tweede Kamerleden ondervragen. AOb-bestuurders Tamar van Gelder en Thijs Roovers voelen deze weken de politici aan de tand, want: wat gaan zij doen aan het lerarentekort? “Als je de verkiezingen volgt, lijkt het alsof er helemaal geen tekort is.”

Tekst Karen Hagen - Redactie Onderwijsblad - - Minder dan een minuut om te lezen

Kamerleden verkiezingen SP, CU, D66 en VVD

Kandidaat-kamerleden geven antwoord wat ze aan de lerarentekorten willen doen. Beeld: Algemene Onderwijsbond

“De nood is enorm hoog”, zegt Van Gelder. “Het lerarentekort krijgt te weinig aandacht in deze verkiezingen.” De AOb wil daarom de huidige enaanstaande onderwijswoordvoerders wakker schudden om erachter te komen wat zij voor het onderwijs gaan doen en hoe ze het lerarentekort gaan terugdringen.

Autonomie

Meerdere partijen benadrukken de autonomie van de leraar in de klas. “Leraren moeten zeggenschap hebben hoe ze hun onderwijs willen inrichten”, zegt Lisa Westerveld van GroenLinks. Ook Kamerlid Nico Drost van de ChristenUnie noemt dit punt en wil dat de werkdruk naar beneden gaat.

Simone Richardson van de VVD en Hans Theunissen van D66 willen leraren behouden door ze beter te begeleiden. Theunissen: “Wij gaan de uitstroom voorkomen door leraren beter te begeleiden en door te blijven investeren in onderwijs.” Richardson wil daarnaast onnodige toetsen en administratie afschaffen.

Kleine klassen

Kleine klassen wordt ook genoemd door meerdere partijen. GL-Kamerlid Westerveld noemt dit als eerste en haar collega van de SP Jamila Yahyaoui heeft hier al een wetsvoorstel voor klaar liggen. “Ik ga de kleine klassenstrijd voeren en wil maximaal 23 leerlingen in de klas. Zodra ik ben gekozen, dien ik dit voorstel in.”

Bekijk de filmpjes via onze playlist. Hier zullen deze week nog meer Kamerleden bijkomen, want onderwijs is nog steeds geen thema tijdens deze verkiezingen. Dat bleek eerder ook al uit onderzoek van het Onderwijsblad waarin nieuwe verkiezingsprogramma’s zijn vergeleken met de vorige. ‘Onderwijs wordt weggedrukt door andere onderwerpen’, zo zei onderzoeker Peter Kanne van I&O Research in het artikel. 'Je ziet dat de woningmarkt, klimaat, armoedebestrijding en asiel hoog scoren.'

Help jij mee om voor goed onderwijs te kiezen? Bestel de poster en hang ‘m op en deel onze verkiezingspagina met collega’s.
Lees verder!

Verder lezen in dossier: