Alle

AOb: bezuiniging in coalitieakkoord moet van tafel

De PVV, VVD, NSC en BBB hebben afgelopen nacht overeenstemming bereikt over een nieuw coalitieakkoord. AOb-voorzitter Tamar van Gelder ziet daarin positieve aanknopingspunten, maar maakt zich tegelijkertijd grote zorgen omdat de coalitiepartijen op onderwijs willen bezuinigen.

Tekst Michiel van Nieuwstadt - Redactie Onderwijsblad - - 2 Minuten om te lezen

coalitiepartijen

De AOb vreest overbodige bemoeienis van het nieuwe kabinet met het onderwijs. Beeld Typetank

“Die bezuinigingen moeten van tafel”, zegt Van Gelder. Ze wijst erop dat de tekst van het regeerakkoord op sommige onderwijspunten nog onduidelijk is. “Wij verwachten daarom dat de AOb als vakbond vanaf nu intensief betrokken zal worden bij de verdere uitwerking van het regeerakkoord.” Een extra reden tot zorg over de plannen van de coalitie is voor de AOb dat het lerarentekort in hun akkoord niet wordt genoemd.

In het zogenoemde Hoofdlijnenakkoord 2024 dat afgelopen nacht is gepubliceerd onder de titel ‘Hoop lef en trots’ lanceren de coalitiepartijen een zogeheten Herstelplan Kwaliteit Onderwijs: ‘Het basisniveau van veel leerlingen [is] niet op orde, vooral door gebrek aan lees- en rekenvaardigheid’. Een structureel plan voor de verbetering van het onderwijs is in lijn met het Deltaplan dat de AOb heeft opgesteld samen met sociale partners in het funderend onderwijs.

Ook de belofte voor een meer structurele financiering van het onderwijs, ziet Van Gelder als een positief punt. De coalitiepartijen willen in het onderwijs ‘stoppen met de wildgroei aan subsidies’ en ‘deze omzetten in solide structurele financiering, met een norm voor de hoeveelheid onderwijsgeld voor het primaire proces, het maximeren van overhead en met zeggenschap van schoolleiders en betrokkenheid van leraren bij de besteding van middelen’.

Deze bezuinigingen zijn onacceptabel

Helaas lijken de in het regeerakkoord aangekondigde bezuinigingen op het onderwijs direct in tegenspraak met dit idee. Van Gelder wijst op de aangekondigde bezuinigingen in de sectorplannen hoger onderwijs en wetenschap (215 miljoen euro), op het Fonds Onderzoek en Wetenschap (1,1 miljard euro) de beëindiging van de functiemix in de Randstad (75 miljoen euro) en het afschaffen of beperken van de subsidieregelingen brede brugklassen en school en omgeving (210 miljoen euro). “Deze bezuinigingen zijn onacceptabel”, aldus Van Gelder.

Het belang van autonomie heeft de coalitie wel genoemd in de paragraaf over zorgpersoneel, maar jammer genoeg niet bij het onderwijs. Een gemiste kans, vindt Van Gelder, want die autonomie is cruciaal om het beroep van leraar aantrekkelijker te maken. 

Van Gelder vreest voor overbodige bemoeienis van de politiek en heeft daarom haar twijfels over de tekst van de coalitiepartijen over de beoogde neutraliteit van seksuele voorlichting. “De keuzes hierover zijn aan de leraar”, aldus Van Gelder.

Laten we vooral hopen dat dit soort kwalijke zaken Nederland bespaard blijven

Uiterst bezorgd is Tamar van Gelder ten slotte over de aankondiging van een onderzoek naar ‘de representativiteit’ van belangenorganisaties. Ze trekt een parallel tussen deze cryptische formulering en de vijandige houding die de Hongaarse minister-president Viktor Orbán aan de dag legt ten opzichte van belangenorganisaties zoals de vakbonden. Van Gelder: “Laten we vooral hopen dat dit soort kwalijke zaken Nederland bespaard blijven met de komst van een nieuwe regering.”