MBO

Achterbannen stemmen in met cao middelbaar beroepsonderwijs

De cao mbo is definitief, alle bonden en de werkgeversorganisatie MBO-raad hebben ingestemd met het akkoord. Bij de AOb stemde de sectorraad afgelopen vrijdag in, nadat uit een peiling bleek dat 90 procent van de geënquêteerde leden positief aankijkt tegen het akkoord.  

Tekst Karen Hagen - Redactie Onderwijsblad - - Minder dan een minuut om te lezen

Handschudden

Beeld: Pixabay

Dat betekent dat alle mbo-collega’s hun salarisverhoging van 2,95 procent krijgen vanaf 1 juni 2024. Daarnaast krijgen docenten en onderwijsondersteunend personeel twee keer een incidentele uitkering: één van 750 euro bruto in juni en één van 550 euro bruto in oktober bij een voltijdbaan. Parttimers krijgen de uitkeringen naar rato, beide zijn pensioengevend. 

De verwerking van de eerste uitkering van 750 euro zullen mbo-medewerkers in juli of augustus op hun loonstroken zien staan. 

Hoe meer leden, hoe meer inspraak bij de cao-onderhandelingen  Sluit je aan bij de AOb

Het gaat om een kortlopende cao die geldig is tot en met 31 december 2024. De onderhandelaars hebben in dit akkoord alleen afspraken gemaakt over het loon. AOb-bestuurder Henrik de Moel vindt het belangrijk dat het geld voor de loonsverhoging dat beschikbaar was, ook daadwerkelijk veilig is gesteld. “Het is fijn dat hiermee is ingestemd. Wij kijken alweer naar de volgende cao. Ik roep alle collega’s op om in het nieuwe schooljaar naar één van de bijeenkomsten te komen die we houden samen met de werkgevers. We willen in gesprek over wat er niet mag missen in de nieuwe cao.”

De volgende cao moet veel uitgebreider worden met daarin afspraken over onder andere het doorstromen naar hogere salarisschalen en werkdruk. 

Meer informatie over de nieuwe cao?   Ga naar de cao-pagina mbo